Michael McKinnell, 84, sureb; Monumentaalse raekoja arhitekt

Tema ja Gerhard Kallmanni skulptuurne ja avalikkusele suunatud Bostoni kujundus aitas 1960. aastate lõpus linnapildi taaselustada. Ta suri koroonaviirusesse.

Bostoni raekoda, mille kujundasid Michael McKinnell ja Gerhard Kallmann, oli protestiavaldus selle vastu, mida hr McKinnell nimetas kosmeetikaarhitektuuri degenereerunud rabedaks ja pinnaprobleemiks.

See järelehüüe on osa sarjast, mis käsitleb inimesi, kes on surnud koroonaviiruse pandeemias. Lugege teiste kohta siin .

Michael McKinnell, kelle kangelaslikult skulptuurne ja demokraatlikult avatud kujundus Bostoni raekojale katalüseeris 1960. aastate lõpus linna taaselustamist ning kehastas ajastu idealismi ja kodanikuaktiivsust, suri 27. märtsil Beverlys, Massachusetts. Ta oli 84-aastane.



Pilt

Krediit...Jonathan Wiggs / Boston Globe

Tema abikaasa ja arhitektuuripartner Stephanie Mallis ütles, et põhjuseks oli koroonaviirus.

1962. aastal oli Briti päritolu hr McKinnell 26-aastane Columbia ülikooli arhitektuuri aspirant, kes töötas saksa päritolu arhitekti õpetaja assistendina. Gerhard Kallmann kui nad peaaegu lõokes osalesid konkursil uue Bostoni raekoja kujundamiseks. Võitledes 255 muu ettepanekuga, võitsid nad.

Nad olid sama hämmastunud kui kõik teised, et nad võitsid, ütles pr Mallis. Kumbki polnud kunagi midagi ehitanud.

Välja arvatud kaasarhitektid, olid vähesed ameeriklased näinud kõike, mis oleks võitnud ettepanekule sarnane – kindlasti mitte linnapea John F. Collins, kes väidetavalt hüüdis esimest korda kavandit nähes: Mis see [sõnasõna] see on?

See ei olnud Bostoni punastest tellistest traditsioonide kohaselt õige valitsusstruktuur; pigem oli see uhkelt monumentaalne hoone, mis valitseks äikese autoriteediga uue Valitsuskeskuse kompleksi tohutut väljakut.

Pilt

Krediit...David L Ryan / Boston Globe, Getty Images kaudu

Linnapea Collins nägi võimsate betoonsammaste paljastunud lihaseid, mis toetasid tohutut karniiside rida kontoriid. Hoone pidi seisma ventileeritava väljaku servas, mille tellised sisenesid vaibana konstruktsiooni alumisele korrusele, sõites kolm lendu üles linnavolikogu saali.

Ruumid ja vormid läbisid omavahel. Büroode modulaarsest fassaadist ulatusid välja skulptuursed betoonprojektsioonid, milles asusid kambrid ja linnapea kabinet. Esimesel korrusel asuv tellistest treppide amfiteater mahutas kodanike kogunemisi, isegi spontaanseid istumisi; Itaalias Siena Campost inspireeritud suur väljak nägi ette tuhandeid nende mässuliste aegade meeleavaldajaid.

See oli heatahtlik struktuur, mis asus inimeste poolele, tagades kodanikele vaba juurdepääsu läbi poorsete perimeetrite selles Ameerika demokraatia hällis.

Kakskümmend aastat hr McKinnelli vanem hr Kallmann oli tuntuim selle poolest, et avaldas essee kahest lahknevast arhitektuurisuundumusest: üks, kus hooned koostati rangelt kontrollvõrgustiku sees; teine, mille liikuma panid Prantsuse ja Briti brutalistid, milles betoonist kujundused hõlmasid mõnikord vägivaldseid väljamurdmisvorme. Kallmann-McKinnelli disain sünteesis kaks lähenemisviisi, ratsionaalne ja kompleksne.

Mõlemad mehed olid saanud hariduse Briti arhitektuurikoolides, kus õpetati, et arhitektuuri missioon on ehitada hästi moraalset ja sotsiaalset eesmärki teenides. Ja mõlemad olid läbi imbunud veendumusest, et betoon on, nagu üks teoreetik ütles, meie aja kivi.

Betoonist ja tellistest ehitatud nende jõuline raekoja kujundus kritiseeris kaudselt õhukesi klaas- ja terashooneid, mis toona jahutasid linnu üle Ameerika. See oli protestiavaldus selle vastu, mida hr McKinnell nimetas kosmeetikaarhitektuuri degenereerunud rabedaks ja pinnaprobleemiks.

Selle sihilik monumentaalsus väljendas pigem suuremeelsust avalikkuse vastu, mitte ettevõtte ideed minimaalsete kulutustega ning selle paljastatud betoonpinnad andsid hoonele autentsuse tunde – see on täielik põhjalikkus, ütles hr McKinnell ühes intervjuus, tunnistades, et neil on olnud oma tahtmine. , oleksime valguslülitite valmistamisel kasutanud betooni.

Pilt

Krediit...John Tlumacki / Boston Globe Getty Images kaudu

Sarnaselt Sydney ooperimajaga langes struktuur postkaartidele, kahe mehe kujundusest sai uue Bostoni sümbol. Ja kuigi see osutus vastuoluliseks mõnede avalikkuse liikmete jaoks, kes leidsid, et karmid materjalid ja julged vormid tekitavad vastandumist, oli see enamiku arhitektide ja kriitikute jaoks meistriteos, mis hõljus hr McKinnelli peaaegu 60-aastase karjääri ülejäänud osa.

Need kaks arhitekti võitsid kiiresti pool tosinat tellimust, et kavandada Bostonis ja selle ümbruses mitu betoonist ehitatud hoonet. Mõlemad said ametisse Harvardi disainikõrgkooli teaduskonda.

Nende karjäär oli lahutamatult seotud. Nad isegi istusid teineteise vastas partneri laua taga ja saatsid projektide ideede loomise ja arendamise käigus jooniseid edasi-tagasi.

Hr Kallmann oli pigem teoreetik: ta rääkis arhitektuurist. Hr McKinnelli huvitas materjalid, osade sobivus: ta rääkis hoonest. Ta kandis alati taskus kuuetollist joonlauda, ​​selgitades, et arhitektuur on mõõtmine ja hoone skaleerimine inimkeha järgi.

Nende rõhuasetus ehituslikule rangusele tooks hr Kallmannile ja hr McKinnellile ühes nende Harvardi klassis suurepärase veeru ja mehaanilise klassi.

Kuid 1974. aastaks, kui betoon muutus ebapopulaarseks ja üleriigiline majanduslangus sai võimust, avastasid hr McKinnell ja hr Kallmann end tööta ja ootasid telefoni helisemist Tremont Streeti katusealuses kontoris, kust avaneb vaade Boston Commonile. Nad mõtlesid Inglismaale naasta.

Samas olid postmodernismi pehmemad, arhitektuuriajaloo ja -traditsiooni mugavusi tõotavad arhitektuurilised nõksud modernistidele väljakutseks.

Pilt

Krediit...Wendy Maeda / Boston Globe Getty Images kaudu

1978. aastal saabus Kallmann McKinnell & Woodi, nagu nende firmat tollal nimetati, teine ​​vaatus Ameerika Kunsti- ja Teaduste Akadeemia tellimustööna, mis ehitati Massachusettsi osariigis Cambridge'i elamurajoonis künkale. Selle direktorid rääkisid. arhitektid, mitte üks ruuttolli betooni, seest või väljast.

Komisjon oli mõeldud akadeemikute maja jaoks, akadeemiliste ringkondade metsatukka ja saanud ellujäämise õppetunni – et nad ei peaks projekteerima mitte arhitektide publikule, vaid klientidele ja avalikkusele –, võtsid hr Kallmann ja hr McKinnell uue projekti. suund, mis kestaks kogu nende ülejäänud karjääri. Hr Kallmann suri 2012. aastal.

Nad ehitasid akadeemia kaldkatusega, nagu seda ümbritsevad majad, ja uurisid ajalooraamatuid, et meenutada Frank Lloyd Wrighti, vendade Charles Sumner Greene'i ja Henry Mather Greene'i jt 20. sajandi vahetuse arhitektuuri. kes kasutasid looduslikke materjale nagu puit ja kivi. Akadeemia jaoks muudeti raekoja arreteerivad vertikaalsed jooned rahustavateks horisontaaljoonteks. Ja hr McKinnell lõdvestas interjööre, mõistes, et kunstnikele, filosoofidele ja ajaloolastele mõeldud ruumis peavad olema kõnekohad – nurgad ja nurgad mitteametlikuks vestluseks.

The New York Timesi kriitik Ada Louise Huxtable kiitis projekti heaks. Ta kirjutas, et arhitektid on tundnud end vabalt leida vastuseid olemasolevate hoonetüüpide ja ajalooliste pretsedentide osas, mitte uute vormide leiutamise kaudu. Disain ületab modernismi.

Kuid see oli stiilisõdade periood arhitektuuris ja modernistid uskusid, et hr McKinnell ja hr Kallmann olid astunud libedale arhitektuurilisele nõlvale. Tõepoolest, nende portfellis järgnesid aastatepikkused postmodernistlikud hooned, kujundused, mis järgisid historitsismi ja traditsioone vähem tuntavalt kui Akadeemia hoones.

Jah, modernismi rangus ja süsteemsus koos mõne sümboolse ja esindusliku elemendiga oli võimalik, ütles hr McKinnell’si sõber ja õpetaja kolleeg Andrea Leers ühes intervjuus. Kuid enamikule meist oli see omamoodi kapitulatsioon.

Kui ettevõte kaotas modernistide tähelepanu, pälvis see suurema publiku poolehoiu ning Kallmann McKinnell & Wood lisas hulgaliselt töötajaid ning meelitas tellimusi saatkondadele, akadeemilistele hoonetele ja muuseumidele üle maailma.

Noel Michael McKinnell sündis 25. detsembril 1935 Inglismaal Manchesteris Salfordis Ronald ja Marguerite McKinnelli perekonnas. Tema isa oli raamatupidaja, kes oli võidelnud mõlemas maailmasõjas; tema ema oli koduperenaine.

Hr McKinnelli abielu Jane D’Espoga 1961. aastal lõppes lahutusega. Peale pr Mallise, kellega ta abiellus 2003. aastal, on tema esimesest abielust kaks tütart, Caitlin McKinnell ja Phoebe McKinnell; õde Sheila Sharman; ja neli lapselast.

Pärast seda, kui hr McKinnell mitu aastat tagasi oma ettevõttest lahkus ja Massachusettsi osariiki Rockporti kolis, jätkas ta koos pr Mallisega hoonete projekteerimist, viies ellu institutsionaalseid projekte Iisraelis. Mõlemad ka maalisid.

Ta jäi pühendunud arhitektiks ja ehitajaks isegi surivoodil. Pärast seda, kui ta keeldus Beverly haiglas elu toetamisest, rääkis ta telefoni teel oma naisega, kes ise oli koroonaviiruse tõttu kodus isoleeritud. Ta kirjeldas naisele hauaplatsi kujundust, mis luuakse nende Rockporti merevaatega tagaaia aeda. See oleks lihtne valgete rooside ruut, tema lemmiklill, mis on istutatud alumisele terrassile teljele, mille ülemisel terrassil on teine ​​lillepeenar.

Nagu ta seda kirjeldas, joonistas ta kavandi. Mõlema nimega hauakivi ise oleks graniidist, mitte betoonist.