Kuidas lisada Versailles'sse? Vapralt

Vaade Versailles

PARIIIS – Louis XIV pidas sõda pidades arhitektuuri – täieliku pühendumuse, tohutute ressursside ja oma armee sõduritega – ning tema suurim arhitektuurikampaania oli loomulikult Versailles , laialivalguv barokkpalee, mille ta ümbritses oma isa algse jahilossi Pariisi lähedal. Kui tema armee ei sõdinud, värvas ta sõdurid palee ehitamiseks, kolis 1682. aastal oma õukonda .

Kuningas, kes seda kuulsalt kuulutas ta oli osariik võinud lisada, Versailles, c’est moi. Versailles oli monument, mis ühendas riigi ja kuninga ühes ja samas arhitektuurilises hiilguses, majesteetlikud avenüüd kiirgasid maastikku otsekui päikesekuningalt endast. Versailles, kelle keskmes oli kuningas, korraldas riigi.

Viie vabariigi kaudu on prantslased püüdlikult hoolitsenud selle Prantsuse kultuuri haripunkti eest, mis on riigi psüühikasse küpsenud rahvuslik sümbol. Versailles' mis tahes osa puudutamine on nagu Prantsusmaal ajuoperatsiooni tegemine: väga delikaatne asi.



Versailles pidi aga mõne inimese hästi vastu võtma, jõudes kuninglikku sisehoovi vankriga, mitte 7,5 miljonit külastajat aastas, kes tulevad jalgsi seljakotiga kontrollima. Välja arvatud 1789. aasta märkimisväärne erand, polnud rahvahulga kontrollimine kunagi probleemiks. Viimastel aastatel on sisehoovi püstitatud ajutisi ehitisi, et külastajaid näpuga vaadata ja pileteid väljastada, enne kui nad suunati sissepääsude segadusse. Muuseum vajas samaväärset Louvre'i püramiidi, fuajeed, mis tõmbaks rahvahulki graatsiliselt ja tõhusalt vastu.

Pilt

Krediit...Miguel Medina / Agence France-Presse – Getty Images

2011. aastal arhimodernistlik Pariisi arhitekt Dominique perrault võitis kinnise konkursi, et muuta Pavillon Dufour ja kuninglikku sisehoovi külgnev Old Wing korralikuks vastuvõtusaaliks. Härra Perrault — ehk kõige tuntum tema poolest Prantsusmaa Rahvusraamatukogu Pariisis Seine'i ääres, mille keskmes on uppunud aed – võitis teatud mõttes nõelravi.

Luues 3000-ruutjalga keldri kingipoe, mantlitšeki ja vannitubade jaoks Pavilloni ja külgneva Princes'i sisehoovi alla, lõi ta lossi läbi uue silmuse. Külastajatel oli võimalik siseneda paleesse läbi Pavilloni, jätkata ringrada ja lõpetada keldris, kus uhke trepp viiks tagasi sisehoovi. Sealt said nad külastada aedu ja parki või suunduda paleest välja.

Programmi põhiküsimus oli sisse- ja väljapääs, ütles 63-aastane pariislane härra Perrault. Teiseks oli teise ja kolmanda korruse restoranide ja auditooriumi arendamine ning selle tagamine, et kõik osad, Pavilloni globaalne funktsioon, töötaksid koos.

Pilt

Krediit...Christian Milet / Chateau de Versailles

Louis XIV oleks aru saanud: ettepanek oli puhas strateegia, väike nõelatork, et visiidil oleks mõtet. Väljakaevatud kelder, mida valgustas laiendatud klaasseina, elegantne ja minimaalne, lisas tohutule muuseumile väga vajalikku ruumi, millel paradoksaalsel kombel puudus ruumi külastajatele, keda ei osatud oodata.

Ta ütles, et eesmärk oli suurendada ruutmeetrit ilma nähtavat hoonet lisamata. Strateegia oli minna maasse.

Hr Perrault on lihtsalt viimane arhitekt, kes on Versailles'sse kivi lisanud. Kogu lossi ajalugu on pesastunud vene nukkude juhtum: Louis XIV arhitekt , Louis le Vau suurendas kuulsalt väikest algset lossi, millele arhitektid üle kahe sajandi lisasid tiivad, kabeli, teatri, lisad ja kõrvalhooned, sealhulgas Grand Trianon, mis asub oma pargis, ja Petit Trianon, mis valmis 1768. aastal. Louis XV valitsusajal ja Louis XVI poolt Marie-Antoinette'ile antud.

Prantsuse õukonnale kavandatud hoones osutus iga järgmine arhitekt diplomaatilise kokkuleppe alusel õukondlikuks, kuigi stiilid nihkusid hilisrenessansist barokile neoklassitsismile. Versailles’ traditsioon ei olnud aga eelmise arhitekti jäljendamine. Kuigi loss näib praegu olevat klassikalise traditsiooni kehastus, kujunes see välja leiutiste progressiivse kollaažina, mis esindab oma aja kõige arenenumat mõtlemist.

Ettevõte oli oma aja Brasília nii ulatuslik, et Louis XIV palkas André Le Notre kujundada maastikku kuninga seljas 40 ja Charles Le Brun keerukate interjööride loomiseks.

Loss ei ole iseenesest väga suur ega väga kõrge, nagu Peterburi Ermitaažis, ütles härra Perrault. Muljetavaldav on kahe tohutu mastaabi vastandus: linn oma linnalise aspektiga ja maastik kogu selle tohutus ulatuses.

Pilt

Krediit...Patrick Tourneboeuf / Tendance Floue ja OPPIC

Hr Perrault on esimene modernist, kes on andnud suure panuse ja modernistina kaldub ta minimalismi poole: sirged jooned, palju klaasi, dematerialiseeritud vorm, läbipaistvus, peegeldused, efemeersed efektid, rohkem vähemaga. Ta otsustas vapralt kaasa tuua oleviku, teades, et seisab silmitsi avaliku arvamuse giljotiiniga mis tahes ebadiplomaatiliste sammude pärast.

Välispinnad olid sõna otseses mõttes taastamine, mis viidi läbi Versailles' ajaloomälestiste peaarhitekti järelevalve all. Hr Perrault’ ülesanne, interjööride ümberkorraldamine ja kujundamine, ei olnud nii otsekohene. Stiilid olid juba segatud. Neoklassikaline Pavillon, autor Ingel-Jacques Gabriel , lisati barokkstiivale le Vau, mida hiljem muutis Jules Hardouin-Mansart . Modernistina seisis hr Perrault silmitsi hirmuäratava arhitektuurijõuguga, kuhu asusid Prantsuse arhitektuuriajaloo kuulsamad klassitsistid. Segule lisandus 1920. aastatel tehtud raudbetoonist struktuurne rekonstrueerimine, mis oli hävitanud suure osa interjöörist (kuigi mõned algsed paneelidega ruumid jäid alles).

Hr Perrault taastas rekonstrueerimisest säilinud paneelidega ruumid ülemistel korrustel, millest saab peakoka juhitav restoranikompleks Alain Ducasse — seejärel avas all olevad ruumid, eemaldades seinad, jättes perimeetrid siledaks ja tühjaks. Selguse saavutamiseks eemaldas ta sisemuse kooreni, justkui puhastaks ta suulae.

Pilt

Krediit...André Morin / Dominique Perrault arhitektuur ja Adagp

Külastajad sisenevad nüüd Gabrieli portaalide kaudu Prantsusmaa hiilgusele kirjaga antablatuuri all hoolikalt üksikasjalikesse klassikalistesse paekivist vestibüülidesse. Nad astuvad suurde avatud vastuvõtu- ja piletisaali, kus messingist sillutatud laiad jooned ületavad põrandat, mis näitavad kandvate seinte asukohta.

Oma uhketes interjöörides muutis Le Brun mööblis ja kaunistustes käegakatsutavaks suuremaid arhitektuurilisi ideid: vaipades ja kullatud lambides kujutatud lehestik kerib kõik sama barokse energiaga nagu marmortrepid. Hr Perrault lõi tööstuslike materjalidega uued lühtrid ja lambid. Tundub, et metallid, sealhulgas pronks, varjutavad valgust soojalt.

Louis XIV paelusid paraboolsed helkurid, nõgusad peeglid, mis peegeldavad ja intensiivistavad päikest. Hr Perrault' kunstiline juht, Gaëlle Lauriot-Prévost , lõi päikesevalgustid, mis hajutavad valgust igas suunas. Disainerid tõmbasid üle lagede traatvõrgu, mis kallutas saali pikkuses alla. Nad võtsid kasutusele kuulsa Versailles' parkettpõranda mustri, suuremasse diagonaalsesse võre sisse asetatud korvipuidu ja puidu ümbertõlgenduse pronksist.

Paljude modernistide jaoks on dekoreerimine kriminaalne, kuid hr Perrault austas Versailles' dekoratiivkunsti traditsiooni ja tõlkis kujundlikud vormid abstraktsioonideks, mis tõstavad esile kuju, materjali ja valguse ennast. Tema käsitluses jääb klassikaliseks tema range sümmeetria austus.

Pilt

Krediit...André Morin / Dominique Perrault arhitektuur ja Adagp

Selles vastuvõtukambris, kahe sisehoovi vahel, viitab ta peenelt kullatud peeglisaalile. Selles lossi suures esigaleriis, kust avaneb vaade aedadele, peegeldab pikk peeglite tagumine sein vaateid läbi vastas asuvate akende. Siin lasi härra Perrault ruumi mõlemal küljel asuvatel akendel üksteist peegeldada, toimides samal ajal pildiakendena.

Hr Perrault peeglisaalis pole peegleid. Tema avaldus on alahinnatud. Minimalist pakub tühimikku ühes kõige dekoratiivsemas palees maailmas.

Idee seisneb selles, et niipea, kui astute läbi peasissekäigu esimesse tuppa, olete lossis, majas. Sa oled külaline, ütles ta.

Ta naeratas ootamatu au üle: see lai ja laiaulatuslik marmortrepp, mille ta kavandas ühendamaks keldrit printside õuega? Ta nimetab seda sidekriipsuks sajandite vahel. Kõik teised nimetavad seda Perraulti trepiks.

Vastupidiselt sellele, mida Shelley kirjutas selle kohta, kuidas potentaatide suurepärased teosed aja liiva alla kaovad, on selle lossi taevaste freskode ja majesteetlike sviitide hiilgus püsinud – ja väike valitud Versailles’ arhitektide klubi võttis endale uue liikme.